.

Hoe kook je asperges?

Het koken van asperges is helemaal niet moeilijk. Volg deze bereidingswijze en je asperges worden extra lekker! Zorg in eerste instantie dat je alleen verse asperges in huis haalt. Kijk bij het kopen of de asperges niet ingedroogd zijn en of de schil nog stevig is. Ook de uiteindes moeten niet gescheurd of te veel ingedroogd zijn. Neem alleen de dikkere asperges. Deze kan je twee keer rond schillen. Zo weet je zeker dat er geen schil achterblijft. Niets is namelijk zo vervelend als een aspergesliert tussen je tanden! Snijd voor het koken eerst 2 cm van de uiteindes af. Schil daarna de asperges goed rondom, zodat de schil er ook daadwerkelijk af is.
 

Kook eerst de schillen van de asperges. Doe dit met een snufje zout en een aantal stukjes foelie (specerij) in een brede pan of een aspergepan. Proef tijdens het koken de smaak. Voeg een beetje suiker toe als het iets te bitter is. Maar pas wel op dat het niet te zoet wordt! Haal de schillen vervolgens na 10 minuten koken uit de pan en leg daarna de asperges in het achtergebleven vocht. Voeg eventueel een klontje roomboter toe. Laat de asperges, afhankelijk van de dikte, nog 10 minuten rustig pruttelen. Zet daarna de hittebron uit en laat de asperges even nagaren. Haal de asperges voorzichtig uit het vocht met een schuimspaan, zodat ze niet breken. Gooi het vocht niet weg maar maak er een heerlijke aspergesoep van!


Heb je groene asperges? Let bij het kopen van groene asperges op dezelfde versheid als bij de witte asperges. Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Als ze wel dikke stengels hebben, schil dan alleen de onderste helft van de asperges. Bij het koken hoef je de schillen niet te gebruiken. Snijd ook voor het koken 2 cm van de uiteindes af. Je kan ze direct koken met alleen een snufje zout. De kooktijd is een stuk korter. In ongeveer 3 minuten zijn ze klaar, eet smakelijk!

.

Moet je groene asperges schillen?

In tegenstelling tot witte asperges, hoef je groene asperges doorgaans niet te schillen voordat je ze gaat bereiden of eten. Of je ze wel moet schillen hangt af van de dikte van de stengels. Bij slanke, groene asperges is dit meestal niet nodig en dat scheelt!


Als de stengels van de asperges wel dikker zijn en de onderste helft van de asperges ook stugger aanvoelen, dan is het aan te raden én lekkerder om de groene asperges wel gedeeltelijk te schillen. Bij het schoonmaken van de asperges zal je vanzelf merken en voelen of dit nodig is. De meer stugge en dikke stukken van de asperges zijn vaak ook lichter van kleur. Het gaat vaak om 1 tot 2 cm vanaf de onderkant van de asperges. Deze onderste stukken kan je wegsnijden. Schil vervolgens alleen de rest van de onderste helft van de asperges. Meer hoef je niet te doen!

.

Hoe maak je asperges klaar?

Hoe je asperges kan of wilt klaarmaken hangt af van het soort asperge. Witte asperges, ook wel het ‘witte goud’, hebben een zachtere smaak dan groene asperges. Daarnaast moet je witte asperges eerst schillen en hebben ze vaak een langere bereidingstijd. Je kan asperges op verschillende manieren eten, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan gekookte asperges.

Voor zowel witte als groene asperges zijn er in ieder geval talloze heerlijke bereidingswijzen die heel lekker zijn. Je kan asperges koken, bakken, stomen, braden, wokken, grillen, in de oven bereiden of zelfs rauw eten. Het is een onwijs veelzijdige groente. MAGGI heeft verrassende en lekkere recepten met asperges waarin een duidelijke uitleg staat hoe je ze moet klaarmaken.

Bekijk alle recepten van MAGGI met asperges hier

Tip: Er zijn speciale pannen voor asperges (aspergepan) waarin asperges rechtop kunnen staan. Op deze manier staan de koppen niet onder water, maar worden ze door het kookvocht gestoomd. Hierdoor behouden ze meer smaak en worden ze extra lekker!