Groentenbouillon, bottenbouillon, kippen- of runderbouillon, fond en glacé – de keuze is reuze als je jouw culinaire creaties graag van extra smaak voorziet. Welke opties heb je en wanneer kies je voor welke bouillon?
Door vlees, groenten of vis in water te laten trekken, krijg je de heerlijke substantie die we bouillon noemen. Het water neemt de rijke smaak, geur en voedingsstoffen aan van de ingrediënten die je gebruikt. Je kunt bouillon zo drinken, maar meestal wordt dit geurige goedje gebruikt als basis voor soepen, stoven of sauzen. Ook bij het maken van jus, ragouts of het koken van risotto of groenten is bouillon de perfecte smaakmaker. En laten we de bouillonfondue, ook wel bekend als hotpot, niet vergeten. Door stukjes vlees, vis of groenten in bouillon te garen, creëer je de ultieme smaakbeleving.
Bouillon wordt van botten, vis, vlees, kruiden of groenten gemaakt, of een combinatie hiervan. Maar het belangrijkste ingrediënt voor het maken van bouillon is: genoeg tijd en geduld. Om tot een rijke en geurige bouillon te komen, moeten de ingrediënten namelijk minstens drie uur trekken. Langer mag uiteraard ook, daar wordt de smaak alleen maar intenser van. Ook belangrijk: de bouillon mag tijdens de bereiding niet koken. Voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Je begrijpt: het vergt toewijding dit klusje zelf te klaren. Met de bouillonblokjes van MAGGI heb je in een oogwenk een smakelijke bouillon om mee te koken: je lost ze op in heet water en klaar ben je.
Je kunt bouillon verdelen in drie basissoorten: vlees-, vis- en groentenbouillon. Runderbouillon is een vleesbouillon, getrokken van botten, groenten, kruiden en specerijen. Bij het maken van visbouillon worden de botten door viskoppen en graten vervangen. Groentenbouillon, zoals paddenstoelenbouillon, bevat alleen groenten, kruiden en specerijen. De laatste, de bottenbouillon, valt onder vleesbouillon.
Als je een bouillon flink inkookt, krijg je een fond. Een fond is dus eigenlijk een wat dikkere bouillon met een intensere smaak. Fond wordt vaak gebruikt als basis voor sauzen, ragouts of patés. In een glacé, ook wel bouillon paste genoemd, is het fond nog verder ingekookt. Er blijft dan een stroperige vloeistof over, waarvan je maar een theelepel nodig hebt bij het maken van een saus. Wil je zelf een fond of glacé maken en heb je weinig tijd? Gebruik dan een bouillonblokje en kook in.