Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hoe kan je je kinderen bij het koken betrekken? Deze en andere kooktips krijg je van MAGGI.Samen koken doet eten
Sneller is het misschien niet, leuker wel. Koken met je kinderen. En als ze meehelpen met koken, is de kans groter dat het bord leeg gaat. Zelfs voor de allerkleinsten is er altijd wel een taakje te bedenken in de keuken. Aardappelen voorzichtig in de pan gooien bijvoorbeeld.

Doe de koks wel een schortje om, want vieze kleren zijn zo gemaakt. Bespreek wat jullie gaan koken, wat er moet gebeuren en in welke volgorde. Verdeel vervolgens de taken.Keukentaken voor kinderen
Sneller is het misschien niet, leuker wel. Koken met je kinderen. En als ze meehelpen met koken, is de kans groter dat het bord leeg gaat. Zelfs voor de allerkleinsten is er altijd wel een taakje te bedenken in de keuken. Voorzichtig aardappelen in de pan gooien bijvoorbeeld. Met een beetje geluk ontwikkelt je kind tijdens het helpen liefde voor koken en…jong geleerd is oud gedaan. Oordeel zelf waar je kind het beste in is. Waar de een handig is met de rasp, gaat de ander mixen en roeren juist beter af. Zo lang het er maar veilig aan toe gaat, mogen kinderen best experimenteren. Wat je kind ook doet, tijdens het koken leert het sowieso over: - hygiëne - wiskunde, bijvoorbeeld bij het verdelen van porties of een verdubbeling van de hoeveelheden genoemd in het recept - ingrediënten en hun herkomst - keukenapparatuur en hoe je het gebruikt - recepten lezen en volgen - instructies volgen - smaken, voedingsmiddelen en texturen - scheikunde. Wat gebeurt als je iets verhit of klopt?

Koken met kinderen tot 3 jaar
Hoe klein ook, je kind wil graag al gauw ‘helpen’ in de keuken. Zo lang je een veilige omgeving creëert, kan dit prima. En het is je kans om de kleine over voedsel te leren. Met deze taakjes doe je de allerkleinsten een groot plezier: - Groenten wassen. Ondertussen leer jij ze welke groenten ze in handen hebben en laat ze een hapje proeven. - Roeren. Hou het wel bij koude ingrediënten, zoals dressing voor sla. - Pureren met een aardappelstamper of vork. - Bestrooien en besprenkelen. Bijvoorbeeld kaas op een ovenschotel. - Plastic bakjes of kopjes afwassen. Een goede zoethouder terwijl jij kookt.

Koken met 3-5 jarigen
Kinderen tussen de drie en vijf jaar kunnen al instructies opvolgen, maar vaak ook willen ze niet doen wat papa of mama zegt. Laat ze een beetje experimenteren en zorg voor een veilige omgeving. Activiteiten om uit te proberen op deze leeftijd zijn: - Wegen, gieten of lepelen van ingrediënten in een schaal. - Snijden van zachte ingrediënten met een plastic mes. Denk aan boter, champignons of aardbeien. - Paneren. Maak bijvoorbeeld vissticks of kipnuggets met MAGGI Ovenkrokant. - Mengen van ingrediënten met een lepel of de handen. - Scheuren, plukken of pellen van bijvoorbeeld verse kruiden, sla en gekookte eieren. - Zeven. Tikken werkt hierbij beter dan schudden en maakt minder rotzooi. - Kneden van deeg. Je moet het zelf meestal nog wel goed afmaken.

Koken met 5-7 jarigen
Op deze leeftijd kan je kind al met sommige apparaten omgaan en ook de wat moeilijkere klusjes aanpakken. Als je vindt dat je kind daar aan toe is, kun je een mes voor jonge koks aanschaffen. Maar hoe behendig ook, houd altijd een oogje in het zeil. Keukentaken voor 5-7 jarigen: - Snijden met een mesje. Bekijk het filmpje van Allerhande om te zien hoe ze hun vingers uit de gevarenzone houden. - Snijden of knippen van sommige groenten en kruiden met een schaar. - Raspen. Maar let op dat de vingers niet mee worden geraspt. - Meten en wegen. Vooral als ze beginnen met lezen en rekenen is dit een goede praktijkoefening. - Marineren - Kloppen met een garde - Ovenschaal invetten - Tafel dekkenKoken met 8-11 jarigen
Toezicht blijft belangrijk maar je kind kan steeds meer zelf. Activiteiten om uit te proberen zijn: - Een gerecht volgens een eenvoudig recept klaarmaken - De benodigde ingrediënten uit de kast en koelkast verzamelen - Schillen met een dunschiller - Mixen met een handmixer - Salades maken - Blikjes openmakenKoken met 12 jarigen
Vanaf hun twaalfde kunnen kinderen meer ingewikkelde recepten volgen en een beetje improviseren. Hoe ver ze hier in gaan, hangt af van de interesse voor koken en de ervaring die ze in de loop der jaren hebben opgedaan.

Veiligheidstips
De veiligheid van je kind staat voorop in de keuken. Zorg er bij de allerkleinsten voor dat hun grijpgrage handjes niet bij warme of scherpe dingen kunnen en houd ook reinigingsmiddelen buiten het zicht. Je kunt ze hun taakjes ook prima aan de keukentafel laten doen, dan lopen ze jou niet in de weg in de keuken. Wanneer je messen en ander scherp keukengereedschap kunt introduceren, hangt af van het vermogen van je kind. Geef je kind voor het schillen van aardappelen liefst een dunschiller, dan kan er weinig mis gaan. Een vierzijdige rasp heeft vaak een heel scherpe kant voor het raspen van citrusvruchten. Deze kant kunnen kinderen beter links laten liggen.

Kindergerechten
Naast klusjes waarmee je kind jou helpt, zijn er ook gerechten die je echt samen kunt maken, zoals pizza. Koop voor iedereen een pizzabodem, groot of klein, en zet schaaltjes met garnering op tafel. Zo kunnen jullie samen de pizza’s beleggen. Samen pannenkoeken bakken blijft natuurlijk altijd geliefd bij kinderen.Verbrande korst voorkomen
Je kent het vast wel. De bovenkant van je hartige taart, quiche of ovenschotel is al bijna te donker, maar van binnen is hij nog niet gaar. Als je hem afdekt met aluminiumfolie, kan je gerust nog even doorbakken zonder dat de bovenkant verbrandt.Eerste hulp bij uitschieters
Je proeft een hapje en je gerecht blijkt een beetje te:
pittig: met een theelepel suiker of ketchup sus je de boel weer
zout: voeg een geschilde aardappel toe en kook nog even mee. De aardappel neemt het zout op.Nooit meer over de kook
Als je een houten spatel op je pan legt, hoef je nooit meer het gasfornuis schoon te maken omdat de soep of de rijst is overgekookt. De houten spatel houdt de wacht en laat niks meer door.

Groente snoepen
Rauwe groenten vallen veel beter in de smaak bij kinderen dan gekookte. Maak daarom een lekker bakje rauwkost waar ze van kunnen snoepen terwijl jij kookt. Paprika en worteltjes doen het bij groente snoepen altijd goed.