De schillen en kontjes van de asperges hoef je helemaal niet weg te gooien. Je kunt ze namelijk uitstekend gebruiken als basis voor een heerlijke aspergesoep. De schillen en kontjes van de asperges hebben namelijk nog heel veel smaak. Zonde om hier niets mee te doen! Hieronder vind je een basisrecept voor een heerlijke aspergebouillon. Je kunt hier zelf ingrediënten aan toe voegen om lekker te variëren.
Ingrediënten (voor 1 liter soep):
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 1 sjalot, gesneden in kleine stukjes
- 50 ml room
- 0.9 liter aspergevocht (dit maak je door de schillen en kontjes van de asperges te koken in 1 liter water), koud
- 1 bouillonblokje
- Extra: 1 eierdooier
Bereidingswijze:
1. Smelt de boter in een steelpan en fruit hierin de sjalot een tijdje aan.
2. Voeg bloem toe bij de uitjes in de pan en roer rustig door tot de bloem (roux) gaat glanzen.
3. Voeg 300 ml koud aspergevocht toe, gebruik een vergiet om de schillen en kontjes in op te vangen. Deze gaan niet in de soep, maar hebben al hun smaak aan het aspergevocht gegeven. Roer dit goed door, zodat er geen klontjes ontstaan.
4. Voeg de rest van het vocht toe en breng het geheel aan de kook.
5. Breng de bouillon op smaak met een bouillonblokje, zout en peper (naar wens).
6. Haal de soep van het vuur, klop eventueel de eierdooier door de room en voeg dit toe aan de soep. (Laat dit geheel niet meer koken, dan gaat het ei stollen!)
Tip: Voeg stukjes asperge, gehakte peterselie of gerookte zalm snippers toe aan de soep.